REKLAMA

Szarlotka orkiszowa

wyświetlono: 208 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tradycyjny wypiek w zdrowszej wersji – bez białej mąki i cukru.

opublikowany: 08.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 25 min

Składniki:

  • • KRUCHE CIASTO:
    • 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
    • 20g pudru z ksylitolu,
    • 200g zimnego masła,
    • 3 żółtka,
    • MASA JABŁKOWA:
    • 800g jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych),
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • 60-80g ksylitolu (do smaku),
    • DODATKOWO:
    • puder z ksylitolu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą i puder z ksylitolu. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na dwie części: 75% i 25%. Ciasto owijamy w folię i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta (75%) rozwałkowujemy i umieszczamy w tortownicy tak, aby wyłożyć nim spód i boki tortownicy. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu ciasto studzimy.
    MASA JABŁKOWA: Jabłka kroimy w większą kostkę. Do nadzienia użyłam jabłek Antoniówka. Umieszczamy je razem z ksylitolem i sokiem z cytryny w rondelku. Dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia często mieszając aż jabłka się rozpadną i utworzą gęsty mus. Ilość ksylitolu zależy od odmiany jabłek dlatego najlepiej dodawać go stopniowo i sprawdzać czy taka słodycz nadzienia nam odpowiada. Dusimy około 15 minut.
    Wystudzoną masę jabłkową rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.
    Pozostałą część kruchego ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski. Paseczki układamy na wierzchu ciasta tworząc kratkę.
    Ciasto pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy je pudrem z ksylitolu

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bernadetta Bernadetta

Orkiszowa szarlotka

Pyszna i zdrowa, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu szarlotka.

kategoria: szarlotka tarty kruche ciasto Desery opublikowany: 30.05.2013 | wyświetlono: 831 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: kamila19851 kamila19851

Chałka orkiszowa

Uwielbiam chałki. Do tego zimne mleko. Więcej nie trzeba.

kategoria: Pieczywo Desery opublikowany: 17.04.2015 | wyświetlono: 1144 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Szarlotka

Chodziła już za mną od dłuższego czasu a taka szarlotka smakuje zawsze i każdemu :-)

kategoria: Ciasta szarlotka jabłecznik Desery beza opublikowany: 14.04.2019 | wyświetlono: 4147 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE