REKLAMA

Orkiszowa szarlotka

wyświetlono: 841 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszna i zdrowa, a do tego banalnie prosta w przygotowaniu szarlotka.

opublikowany: 30.05.2013
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 mąki orkiszowej typ 2000
    2 żółtka
    50 g drobnego brązowego cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml schłodzonej śmietany 18 %
    50 g prawdziwego masła
    1,2 kg twardych słodkich jabłek
    1 czubata łyżka cynamonu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.

    Dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem.
  • 2. Wlewamy żółtka oraz śmietanę, energicznie i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 3. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niezbyt cienkie półtalarki.

    Jabłka wrzucamy do garnka, posypujemy pozostałym cukrem i dodajemy około 50 ml wody. Dusimy pod przykryciem około7-8 minut. Wsypujemy cynamon, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placek (może się lekko kleić do wałka, ale nie podsypujcie go mąką). Wykładamy spód i 1 cm bok formy do tarty z wyjmowanym dnem.

    Nakłuwamy widelcem. Układamy jabłka- tak jak na zdjęciu- a sok, który się z nich wytrąci zostawiamy.
  • 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
  • 6. Od razu po upieczeniu wyciągamy tartę z piekarnika i jabłka polewamy pozostałym syropem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Cukiereczek Cukiereczek

Szarlotka orkiszowa

Tradycyjny wypiek w zdrowszej wersji – bez białej mąki i cukru.

kategoria: Ciasta opublikowany: 08.09.2021 | wyświetlono: 254 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: kamila19851 kamila19851

Chałka orkiszowa

Uwielbiam chałki. Do tego zimne mleko. Więcej nie trzeba.

kategoria: Pieczywo Desery opublikowany: 17.04.2015 | wyświetlono: 1172 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE