Oponki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli ricottę, żółta, cukier, sodę, alkohol oraz śmietanę.
2.Zagniatamy składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
3.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,2 cm Z ciasta wycinamy od szklanki koła. W każdym kole mniejszą foremką (u mnie foremka na rurki) wycinamy mniejsze kółko. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne oponki.
4.Miedzy czasie rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy oponki.
5.Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
6.Gotowe dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.
Gdy oponki ostygną przystępujemy do ich dekorowania.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy oddzielnie czekoladę mleczną, gorzką i białą. Płynnymi czekoladami dowolnie dekorujemy oponki. Gdy czekolada zastygnie deser jest gotowy.
Komentarze