Oponki z ricottą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatne, miękkie oponki na bazie ricotty, wykończone czekoladą stanowią idealną karnawałową słodycz:). Po prostu rozpływają się w ustach.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 250 gram mąki,
    • 250 gram ricotty,
    • 1 mleczna czekolada do dekoracji,
    • 1 gorzka czekolada do dekoracji,
    • 1 biała czekolada do dekoracji,
    Składnik dodatkowy:
    • 2 żółtka
    Składniki robocze:
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • 1 łyżka śmietany do ciasta,
    • 1 łyżka spirytusu do ciasta,
    • 1 łyżka cukru pudru do ciasta,
    • 1 płaska łyżeczka sody do ciasta



    CIASTO:
    • 250 gram mąki,
    • 250 gram ricotty,
    • 2 żółta,
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 łyżka spirytusu
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 płaska łyżeczka sody
    DODATKOWO:
    • 1 mleczna czekolada do dekoracji,
    • 1 gorzka czekolada do dekoracji,
    • 1 biała czekolada do dekoracji,
    • Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli ricottę, żółta, cukier, sodę, alkohol oraz śmietanę.
  • gotowe ciasto 2. Zagniatamy składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
  • wycinanie 3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,2 cm Z ciasta wycinamy od szklanki koła. W każdym kole mniejszą foremką (u mnie foremka na rurki) wycinamy mniejsze kółko. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne oponki.
  • smażenie z pierwszej strony 4. Miedzy czasie rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy oponki.
  • smażenie z drugiej strony 5. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
  • studzenie 6. Gotowe dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy.
    Gdy oponki ostygną przystępujemy do ich dekorowania.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy oddzielnie czekoladę mleczną, gorzką i białą. Płynnymi czekoladami dowolnie dekorujemy oponki. Gdy czekolada zastygnie deser jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować