Oponki

4.49 (178 ocen)

Przepis na te oponki dostałam kilka lat temu, co roku je robię i zawsze wychodzą puszyste i lekkie:)

Składniki:

  • 75 dkg mąki
    1/2 kg sera
    0.75 szklanki cukru
    250 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    sól
    1 jajko
    3 żółtka
    cukier waniliowy

    ok 1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Ser

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały ser i śmietanę. Posiekać delikatnie po czym dodać jajka i resztę składników. Wyrobić:) Wałkować na grubość ok 0,5cm. Szklanką lub kuflem wykrawać większe krążki, po czym mniejszym kieliszkiem środki. Krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na wolnym ogniu, tak by były rumiane, ale nie przypalone.
    Gotowe posypujemy cukrem pudrem, część możemy również zanurzyć w roztopionej czekoladzie i udekorować kolorowymi posypkami.

Porady

Jeśli ciasto jest za twarde dodać śmietanę, jeśli miękkie- mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować