Omlet z groszkiem na cukinii

0 (0 ocen)

Omlet powstał w wyniku czyszczenia lodówki przed większymi zakupami

Składniki:

  • 2 jajka
    2 białka – miałam do wykorzystania, ale można zastąpić całym jajkiem
    2 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego
    czubata łyżka mąki
    sól
    świeżo mielony pieprz
    oregano
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    kawałek młodej cukinii ze skórką
    ok. 1/3 puszki groszku konserwowego
    5 pomidorków koktajlowych
    łyżka posiekanego szczypioru z dymki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki

Omlet z groszkiem na cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wybiłam jajka, dodałam białka, jogurt bałkański, sól i pieprz do smaku. Zmiksowałam, dodałam łyżkę mąki i oregano, ponownie zmiksowałam. Wymieszałam z osączonym groszkiem.
  • 2. Czosnek obrałam, posiekałam, cukinię opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w półplasterki.
    Na patelni rozgrzałam łyżkę masła, zeszkliłam na nim czosnek, dodałam cukinię i chwilkę razem smażyłam.
  • 3. Cukinię zalałam masą jajeczną. Na wierzchu rozłożyłam umyte, osuszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i rozsypałam posiekany szczypior dymki.
    Patelnię przykryłam i smażyłam na wolniutkim ogniu.
  • 4. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do 170 stopni z termo obiegiem. Wstawiłam do niego patelnię (bez przykrywki) ze ścinającą się masą.
    Piekłam 5-8 minut do całkowitego ścięcia.

Porady

Trzeba pamiętać, że patelni z plastikową rączką nie wolno wstawiać do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Groszek Jajka Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować