Omlet z groszkiem i szynką

4.5 (169 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Klasyczny omlet składa się z roztrzepanych dokładnie jajek i mleka lub śmietanki, masę wylewa się na patelnię i smaży kilka minut, aż się zetnie. Do omletu można dodać ulubione dodatki, jak np. ser, pomidory, wędlinę - wykłada się je na usmażony omlet, a następnie składa się go na pół, przykrywając dodatki.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 małe jajka
    2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
    2 plasterki szynki (ok 30g)
    garść zielonego groszku (może być mrożony)
    szczypiorek z jednej dymki
    sól
    pieprz
    olej lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Omlet z groszkiem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży młody groszek można dodać do omletu bez gotowania. Mrożony groszek ugotować al dente, odcedzić.
    Szynkę pokroić w kostkę.
    Szczypiorek posiekać.
    Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłozyć szynkę i groszek, zalać masą jajeczną i posypać szczypiorkiem. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). Po usmażeniu wyłożyć na talerz.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować