Omlet z rukolą i pomidorkami

4.46 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Pyszny omlecik na piątkowe (i nie tylko) śniadanie. Łatwy i szybki do przygotowania.

  • 10 min

Składniki:

  • na jedną porcję:
    2 jajka
    garstka rukoli
    3 pomidorki koktajlowe
    1 łyżeczka masła
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki

Omlet z rukolą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę płuczemy i osuszamy. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Jajka wybijamy do miseczki, roztrzepujemy ze szczyptą soli na jednolitą masę.
  • 2. Na patelni (najlepiej ceramicznej, średnica 22-24 cm) rozgrzewamy masło, zestawiamy patelnię z ognia. Wlewamy jajka, na jajkach rozkładamy liście rukoli i ćwiartki pomidora. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Patelnię przykrywamy, wstawiamy na nieduży ogień i smażymy omlet aż jajka się zetną (3-4 minuty).
  • 4. Omlet ostrożnie zsuwamy na talerz i natychmiast podajemy.

Porady

Omlet dla dwóch-trzech osób można usmażyć na większej patelni, zwiększając odpowiednio ilość składników. Usmażony omlet dzielimy na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidorki koktajlowe Rukola

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować