Omlet z cukinii i pieczarek

5 (155 ocen)

  • 30 min

Pyszny i pożywny omlet z cukinii i pieczarek z żółtym serem

  • 30 min

Składniki:

  • 500g cukinii
    500g pieczarek
    200g żółtego sera (starty)
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    pół łyżeczki suszonej szałwii
    pół łyżeczki tymianku
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    pół łyżeczki papryki słodkiej (w proszku)
    4 jajka
    4 łyżki mąki tortowej
    8 łyżek maślanki
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omlet z cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, podsmażyć, aż woda odparuje. Cukinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do pieczarek i podsmażyć przez 5 min. Dodać przyprawy: zioła prowansalskie, szałwię, tymianek, pieprz ziołowy i sól do smaku. Smażyć jeszcze ok. 5 min. Przygotować masę jajeczną: jajka roztrzepać, dodać maślankę i mąkę, połączyć w jednolitą masę, posolić. Gotową masą zalać warzywa. Posypać żółtym serem i posypać słodką papryką w proszku. Przykryć pokrywką i zapiec ok. 5 min. Podawać na ciepło. Można udekorować pomidorami i bazylią. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować