Sałatka z ogórków, cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Ogórki umyć i pokroić w plasterki (w skórce). Cukinię, jeśli jest duża to obrać ze skóry, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, a jeśli jest mała, to można ją pokroić w plasterki w skórce. Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
2.Do dużego garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i przyprawy. Razem wymieszać i zagotować. Następnie do gotującej się zalewy dodać wszystkie warzywa i czosnek. Razem wymieszać i od momentu zagotowania, gotować 5 minut. Na koniec dodać opłukany i drobno pokrojony koperek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Komentarze