Sałatka z ogórków, cukinii i pieczarek

4.48 (180 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 70 dag pieczarek
    50 dag ogórków
    50 dag cukinii
    50 dag cebuli
    50 dag papryki czerwonej
    4 ząbki czosnku

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    1 1/2 szklanki cukru
    3 łyżki soli

    Przyprawy:
    1 łyżeczka gorczycy
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    4 - 5 liści laurowych
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Sałatka z ogórków, cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Ogórki umyć i pokroić w plasterki (w skórce). Cukinię, jeśli jest duża to obrać ze skóry, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, a jeśli jest mała, to można ją pokroić w plasterki w skórce. Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
  • 2. Do dużego garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i przyprawy. Razem wymieszać i zagotować. Następnie do gotującej się zalewy dodać wszystkie warzywa i czosnek. Razem wymieszać i od momentu zagotowania, gotować 5 minut. Na koniec dodać opłukany i drobno pokrojony koperek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować