Oleje smakowe - czosnkowo-ziołowy i pikantny

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W sklepach można kupić oleje z dodatkami. Są one niestety dość drogie. Polecam zrobić takie w domu, według własnych upodobań.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Olej - dowolny jaki lubimy, u mnie lniany - 300ml
    Butelki szklane (po sokach lub napojach) - 2szt
    Zestaw przypraw 1 (czosnkowo - ziołowe):
    pieprz ziarnisty - 6 kulek
    czosnek suszony - 3 plasterki
    rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
    Zestaw przypraw 2 (ostre):
    ostre papryki suszone:
    tabasco - 2 szt
    habanero - 1/4 łyżeczki
    japaleno - 1/4 łyżeczki
    chilli - 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Oleje smakowe - czosnkowo-ziołowy i pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oleje smakowe - czosnkowo-ziołowy i pikantny 1. Butelki i nakrętki wyparzamy.
    Do butelek wsypujemy ulubione przyprawy. Przyprawy suszone są bardziej trwałe, jeśli użyjecie świeżego czosnku czy papryki olej trzeba trzymać w lodówce i szybko zużyć.
    Odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 tygodnie. Po tym czasie olej przejdzie zapachami.

Porady

Takie oleje świetnie nadają się do sałatek, pizzy, deski serów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować