Chlebek czosnkowo- ziołowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chlebek robi furorę wśród znajomych. Ma interesujący wygląd i jest świetną przystawką. Wspaniale smakuje nawet na drugi dzień. Lubią go nawet dzieci, ponieważ je się go palcami, odrywając dowolny kawałek. W dodatku przygotowuje się go łatwo i szybko.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 600 g mąki,
    - 300 ml letniej wody,
    - 40 g drożdży,
    - 1/2 łyżeczka cukru,
    - 2 łyżeczki soli,
    - 50 ml oleju lub oliwy

    Masło ziołowe:
    - 1 ząbek czosnku,
    -60-80 g cebuli ,
    -5 łodyżek natki pietruszki (tylko liście),
    -5 łodyżek bazylii (tylko liście),
    -120 g masła bardzo miękkiego,
    -1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek czosnkowo- ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło czosnkowe:
    Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać. Wszystkie te składniki wymieszać dokładnie z masłem i solą.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować na duży prostokąt. Potem posmarować je masłem ziołowym i pokroić w paski, które składamy w harmonijkę i układamy w wysmarowanej masłem torownicy.
    Chlebek pieczemy 25-30 minut w temp. 200 °C.
    Smacznego!

Porady

Harmonijki ciasta zaczynam układać przy brzegach tortownicy (zostawiając troszkę miejsca między nimi), a następnie wypełniam środek. Masło można przygotować szybciej i łatwiej w blenderze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować