Ogórki z musztardą - w słoiki

4.5 (176 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Świetne jako przystawka na zakrapianą imprezę :) ale nie tylko :)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 4-5 kg ogórków gruntowych
    5 szkl. wody
    1 szkl. octu 10%
    1 i 1/2 szkl. cukru
    5 łyżek musztardy
    6 ziaren ziela angielskiego
    7 ziaren pieprzu
    4-5 liści laurowych
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki

Ogórki z musztardą - w słoiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na ćwiartki.
    Z każdej ćwiartki wycinamy miąższ z ziarnami (nożem lub łyżeczką deserową).
    Układamy ciasno w słoikach.
  • 2. Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy. Zalewamy przygotowane ogórki.
  • 3. Pasteryzujemy około 10 minut.

Porady

Używajmy ogórków średniej wielkości - nie przerośniętych. Zbyt duże mają za dużo miąższu i twardą skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde zamiast chrupiących.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować