Ogórki curry z musztardą

4.45 (179 ocen)

Smaczne ogórki na zimę jako przystawka czy dodatek do dania głównego lub na kanapkę.

Składniki:

  • (Na 4 słoiki 0,5l.)
    3 kg ogórków gruntowych
    3-4 ząbki czosnku
    Po 3-4 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
    1 łyżka soli
    1 opakowanie curry
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1/2 szklanki octu
    4 łyżki musztardy sarepskiej
Wystaw ocenę:

4.45 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki curry z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki pokroić w paski ( ok. 1 cm) zasypać solą , wymieszać , odstawić na 2-3h.
    Po tym czasie odlać wytworzoną wodę z ogórków , zasypać je curry , odstawić na kolejne 6h a najlepiej na noc.
  • ogórki 2. Gotowe ogórki powkładać pionowo do umytych/wyparzonych słoików.
    Czosnek obrać pokroić w plasterki , dodać po parę plasterków do każdego słoika wraz z zielem angielskim.
  • ogórki curry z musztardą 3. Składniki na zalewę zagotować razem , gorącą zalać ogórki, dokładnie zakręcić.
  • 4. Pasteryzować 10-15 min.
    Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować