Ogórki w zalewie miodowej

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super chrupiące ogóreczki do których przygotowania możemy użyć nieco większych ogórków.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.5 kg ogórków

    Zalewa:
    2 l wody
    300ml octu
    30 dag cukru
    2 łyżki soli
    9 łyżek miodu

    Ponadto na każdy słoik potrzebujemy:
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
    Ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki gorczycy białej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z ogórków

Ogórki w zalewie miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny, po czym pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm. Do każdego słoika włożyć podane przyprawy oraz ogórki.
  • 2. Zalewa:
    Wszystkie składniki zalewy oprócz miodu zagotować i lekko wystudzić dodac miód i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Zalewa zalać ogórki w słoikach i pasteryzowac przez ok 10-15 minut.

Porady

Przepis za zaczerpniety z sieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować