Odwracane ciasto czekoladowe z dynią

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo wilgotne, o słodko-kwaskawym smaku, przełożone serkiem waniliowym ciasto. Pycha :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki kakao
    pół szklanki wody
    krem: 3 serki Danio (po 140g)
    3 łyżeczki żelatyny 
    ponadto: 600 g marynowanej dyni
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odwracane ciasto czekoladowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: masło, cukier, wodę oraz kakao umieścić w rondelku i zagotować. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie dołożyć żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • 2. Dynię wyjąć ze słoika, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Blaszkę (o wym. 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na nie wielkie kawałki i rozłożyć na spodzie formy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć kawałki dyni. Na nią wylać ciasto czekoladowe, wyrównać. Piec ok.50 minut w 180 st, do tzw. suchego patyczka.
  • 3. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Całkowicie ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół
  • 4. Krem: żelatynę zalać ciepłą wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić i połączyć z serkami. Dolną część czekoladowego ciasta przełożyć na dno blaszki, posmarować kremem i ostrożnie położyć górną część z dynią. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia kremu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować