Odwracane ciasto czekoladowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: margarynę, cukier, wodę oraz kakao umieścić w rondelku i zagotować. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie dołożyć żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
2..Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty i ponownie wymieszać. Blaszkę (o wym 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na nie wielkie kawałki i rozłożyć na spodzie formy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać.Na niego wylać ciasto czekoladowe,wyrównać. Piec ok.50 minut w 180 st, do tzw suchego patyczka.
3.Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Całkowicie ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół
4.Krem: żelatynę zalać ciepłą wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić i połaczyć z serkami. Dolną część czekoladowego ciasta przełożyć na dno blaszki, posmarować kremem i ostrożnie położyć górną część z rabarbarem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia kremu. Smacznego!
Komentarze