Murzynek z powidłami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łatwy w przygotowaniu, oszczędny w składnikach, wilgotny za sprawą powideł i poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki powideł śliwkowych
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Murzynek z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać olej i mleko, wsypać cukier oraz dodać powidła śliwkowe, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia, wystudzić.
    Kolejno dodać żółtka, ucierać chwilę, następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia składników. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
    Ciasto przełożyć do formy (keksówki) wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować