Odwracane ciasto czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: masło, cukier, wodę oraz kakao umieścić w rondelku i zagotować. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonego ciasta dołożyć żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę, wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
2.Blaszkę (o wym. 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na nie wielkie kawałki i rozłożyć na spodzie formy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć umyte, pokrojone w plasterki truskawki .Na owoce wylać ciasto czekoladowe, wyrównać. Piec ok.50 minut w 180 st, do tzw. suchego patyczka.
3.Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Całkowicie ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół.
4.Krem: żelatynę zalać ciepłą wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić i połączyć z serkami. Dolną część czekoladowego ciasta przełożyć na dno blaszki, posmarować kremem i ostrożnie położyć górną część z truskawkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia kremu. Smacznego!
Komentarze