Odrywany seromakowiec

  • wyświetlono: 534 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Postanowiłam połączyć moje dwa ulubione farsze (makowy i serowo-pomarańczowy) w jednym wypieku. Tym sposobem powstały te oto odrywane, zakręcone bułeczki. Idealne na świąteczny podwieczorek lub drugie śniadanie z kubkiem mleka. Należy im poświecić trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego warty.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 550) + do podsypania blatu i wałka,
- 3 dag świeżych drożdży o temperaturze pokojowej,
- ok. 150 ml letniego mleka,
- 3-4 łyżki cukru (w zależności od preferencji),
- 3 dag masła,
- spora szczypta przyprawy do piernika.

Farsz makowy:
- 25 dag masy makowej (najlepiej domowej).

Farsz serowy:
- 25 dag chudego, białego sera,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżka jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany),
- łyżka drobno startej skórki ze sparzonej pomarańczy,
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy.

Ponadto:
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka masła,
- tłuszcz i mąka do formy,
- cukier puder do posypania.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Odrywany seromakowiec

  • 1. Ciasto: Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut). Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Masło rozpuszczamy, studzimy.
    Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, sporą szczyptę przyprawy do piernika, robimy wgłębienie, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza.
    Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę.
  • 2. Przygotowujemy farsz serowy: Ser rozgniatamy widelcem, ucieramy z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym, sokiem i skórką z cytryny na dość jednolitą masę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie równe części. Z każdej części formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Każdą część ciasta wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na podsypaną mąką blacie na prostokątny płat o grubości ok. 0,4 mm.
    Na cieście rozsmarowujemy równomiernie farsze: na jednym placku - farsz z masy makowej (polecam domową masę makową), a na drugim placku - farsz serowy. Każdy placek zwijamy wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę, a następnie kroimy na 5-6 równych kawałków (plasterków).
  • 5. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (np. masłem) i wysypujemy mąką. W przygotowanej formie układamy na przemian: ślimaczek z makiem - ślimaczek z serem.
    Kiedy ułożymy już wszystkie ślimaczki w formie, tortownicę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
    Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, lekko studzimy.
    Następnie wierzch ślimaczków smarujemy mieszanką mleczno-maślaną (np. za pomocą silikonowego pędzelka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy przez ok. 25 minut na złoty kolor.
    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe *ale nie gorące) ciasto posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapomarańczetwarógorzechyrodzynkibułeczki drożdżowemakbakalieciasto drożdżowedrożdżeświętamasa makowadrożdżówkaprzyprawa do piernikaboże narodzeniebiały serskórka pomarańczowaświąteczne wypiekiwyjątkowe okazjewypieki drożdżoweświąteczne słodkościadwentświąteczny deserodrywane bułeczkiwypieki z makiemprzepis_miesiąca1000ślimaczki z makiemwypieki z seremwypieki z bakaliamiślimaczki z serem
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0rsuvtg

Dodane przez: Mniam1

Pomarańczowy seromakowiec

Idealne połączenie makowca i sernika...

Seromakowiec

Dodane przez: Mniam1

Seromakowiec a'la szachownica

Ciasto seromakowiec, ale w formie...

Seromak z gotowej masy makowej

Dodane przez: aicha1988

Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu

To ciasto to propozycja idealna...

odrywane bułeczki moje np z nutellą

Dodane przez: zabakaska

bułeczki odrywane

bułeczki drożdżowe odrywane-z serem,dżemem,nutellą,jabłkami,puste...

image-1kcj9h9

Dodane przez: KuchniaPoli

Seromakowiec z kratką

Seromak, czyli seromakowiec lub...

Seromak

Dodane przez: aicha1988

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Idealna propozycja dla tych, którzy...