Pomarańczowy seromakowiec

4.47 (205 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Idealne połączenie makowca i sernika w jednym wypieku. Ciasto jest wilgotne i przepełnione aromatem z pomarańczy, szczególnie dzięki cytrusowej galaretce.

Składniki:

  • SPÓD:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    50g masła
    1 łyżka śmietany

    MAK:
    500 g mielonego maku
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1 szklanka cukru trzcinowego
    6 białek
    szczypta soli

    SERNIK:
    1 kg sera twarogowego
    1 szklanka cukru
    200g masła
    6 żółtek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 pomarańcza

    GALARETKA POMARAŃCZOWA:
    ok 6 pomarańczy (500ml)
    skórka z 1 pomarańczy
    2 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (205 ocen)

Pomarańczowy seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Ja zrobiłam to w malakserze. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • image-1e71owl 2. Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na spodzie w paski po skosie.
  • image-0r26no4 3. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50min z funkcją góra - dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • 4. Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem z sokiem jaki wypłynie podczas krojenia. Dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wszystkiego powinno być 500ml. Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Odstawić do stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Pomarańcze Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować