Odrywane bułeczki pizzerkowe

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dobre na obiad lub imprezową przekąskę.

Składniki:

  • 270 g mąki tortowej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    łyżka cukru
    pół łyżeczki soli
    łyżka suszonej bazylii
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    150 g salami pepperoni
    250 g twardej mozarelli
    120 g sosu chili
    ok. 10 listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Pizza

Odrywane bułeczki pizzerkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką oraz solą i bazylią. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • Odrywane bułeczki pizzerkowe 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt.

    Układamy na nim salami, startą mozarellę, polewamy sosem i posypujemy listkami bazylii.

    Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.
  • 3. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować