idealna propozycja na śniadanie czy podwieczorek- z dodatkiem kawy lub kakao smakują wybornie.Polecam
2 godz.
Składniki:
500 gram mąki pszennej +mąka do podsypywania
300 gram krupczatki
70 dag drożdży
150 gram rozpuszczonego masła
5 łyżek cukru z wanilią
ok. 2 szklanki mleka ciepłego (+/-100 ml)
3-4 jaja
szczypta soli
dżem wiśniowy do nadziewania
przyprawa do dań słodkich w młynku lub kruszonka
+mleko z jajkiem do posmarowania
Bułeczki odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy połową cukru. Gdy się rozpuszczą wlewamy mleko-ciepłe,ale nie gorące (ok. 30- stopni C). Po ok. 7-10 minutach dodajemy ok. 1 szklanki mąki i sól .Jaja ubijamy na puch z cukrem. Do rozczyny dodajemy pozostałą mąkę, chwilę wyrabiamy i dodajemy jaja- wyrabiamy a na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie, lśniące, i będzie dobrze odchodzić od ręki (ok.10-15 minut) .Ciasto nie powinno być zbyt ciężkie, powinno być miękkie,elastyczne z wyraźnymi pęcherzykami. Odstawiamy na1 około 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie przerabiamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dzielimy kawałki ciasta na małe kęsy, kulujemy (wyrabiamy każdy kęs), nadziewamy dżemem, zlepiamy, formujemy i układamy w pewnej odległości od siebie.Gotowe bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia- na 10 minut.
2.Przed wstawieniem do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy mlekiem rozkłóconym z jajkiem i oprószamy odrobiną przyprawy do dań słodkich (albo robimy kruszonkę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut.
Porady
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, dlatego warto zadbać o właściwą temperaturę składników i otoczenia.
Komentarze