Nudelzupa

4.5 (167 ocen)

Czyli rosół z makaronem.Rosół, często nazywany nudel zupą lub rzadziej polewką mięsną, był na Śląsku od końca XIX potrawą niedzielną. Nie mogło się też bez niego obejść menu weselne. Początkowo rosół podawano z ziemniakami lub kaszą a od okresu międzywojennego zaczęto podawać go z makaronem .

Składniki:

  • 1 korpus kury rosołowej
    1/2 kg mięsa wołowego z kością (np. szponder, łopatka, mostek)
    30 dag podrobów (serca, żołądki)
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    ćwiartka selera
    średniej wielkości por
    ćwiartka małej kapusty(białej)
    1 cebula
    natka pietruszki
    4 ziarenka pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Nudelzupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać , włożyć do garnka z zimną wodą (około 3, 5 l) , wsypać pół łyżki soli, dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na wolnym ogniu do miękkości, zająć pianę z powierzchni rosołu i następnie dodać do gotującego się wywaru opłukane i obrane jarzyny (z pora i kapusty należy obrać zewnętrzne liście), obraną cebulę przekroić na pół i przypalić jej przeciętą stronę na gorącej patelni - dodać do wywaru, gotować aż jarzyny będą miękkie, odcedzić rosół od mięsa i jarzyn, przygotować talerze z domowym makaronem, na makaron wyłożyć podroby, pokrojoną marchewkę i posiekaną natkę pietruszki, podać rosół w wazie

Porady

Nudelzupa może być świetną bazą pod inne zupy np.pomidorowa,ogórkowa itp

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować