Domowy bundz z mleka krowiego

4.46 (200 ocen)

Proces produkcji bundzu z mleka krowiego w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku przez enzymy zawarte w podpuszczce. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70 °C.

Składniki:

  • 5 litrów mleka ze wsi, prosto od krowy
    8 kropli podpuszczki ( można kupić przez internet)
    - ¼ płaskiej łyżeczki chlorku wapnia
    - termometr – ważne
    - durszlak lub inne sito do cedzenia
    - chusta serowarska lub pieluszka tetrowa
    Solanka:
    1-1,5 l zimnej wody (przegotowanej)
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy bundz z mleka krowiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do dużego garnka dodać chlorek wapnia i podpuszczkę zamieszać( około 1 min), podgrzać do temperatury 35-36 stopni C. Mleko zdjąć z pieca ,a garnek przykryć i pozostawić na 30 min do utworzenia się skrzepu- w tym czasie nie mieszać. Wytworzony skrzep, należy pociąć ostrym nożem w kratkę – co 2- 3 cm i na ukos zagłębiając nóż w skrzepie. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 min.
    Duże sito wyłożyć pieluszką tetrową lub chustą serowarską i przekładać skrzep . Nie przelewać bezpośrednio z garnka , bo rozbiją się małe skrzepki. Co jakiś czas odlewać serwatkę (płyn który pozostaje z cedzenia) i poczekać chwilę, aż serek trochę odcieknie, żeby nam się wszystko zmieściło na sicie. Chyba że mamy wiaderko i na niego położymy durszlak, wtedy całość nam się zmieści w jednym naczyniu. Cały skrzep pozostawić do odcieknięcia na ok. 20 godz. Po pierwszej godzinie przewróć ser do góry nogami ściągając pieluchę. Co dwie godziny odwracaj ser, aby z obydwóch stron odbiła się faktura sita. Odwracanie jest równie ważne ze względu na konsystencję sera.Po upływie 20-24 godz ser zatop w solance zrobionej z wody i soli. Odwracaj ser w solance co 1 godzinę, wtedy właśnie powstają dziury w serze.Po 5 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej. Ser w tym momencie gotowy jest do spożycia.

Porady

Do sera można dodać różne przyprawy jak np. murzynek, bazylię, suszone pomidory (dodajemy je jeszcze przed dodaniem podpuszczki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować