Dzikie zimne nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone golonki zalewamy zimną wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodajemy warzywa oraz ziarna pieprzu, liście i ziela angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu 3-4 godziny. Gdy mięso jest już miękkie i odstaje od kości, należy odcedzić rosół, a mięso obrać i pokroić.
2.Przecedzony rosół doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem i zielem angielskim. Dodajemy również posiekany czosnek.
3.Mięso oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę wykładamy do foremek, lub miseczek. Zalewamy je rosołem. Całość odstawiamy po przestudzeniu do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Tak przygotowane mięsne galaretki podajemy z octem, sokiem z cytryny, chrzanem lub sosem sojowym.
Komentarze