Dzikie zimne nóżki w galarecie

4.5 (141 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób

Zimne nóżki z sarny i dzika w galarecie.

  • 8 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 golonki z sarny
    2 golonki z dzika
    3 marchewki
    2 pietruszki
    seler
    łyżka ziaren pieprzu
    3-4 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe

    2-3 ząbki czosnku
    sól morska
    zmielony czarny pieprz i ziele angielskie
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dzikie zimne nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone golonki zalewamy zimną wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodajemy warzywa oraz ziarna pieprzu, liście i ziela angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu 3-4 godziny. Gdy mięso jest już miękkie i odstaje od kości, należy odcedzić rosół, a mięso obrać i pokroić.
  • 2. Przecedzony rosół doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem i zielem angielskim. Dodajemy również posiekany czosnek.
  • 3. Mięso oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę wykładamy do foremek, lub miseczek. Zalewamy je rosołem. Całość odstawiamy po przestudzeniu do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Tak przygotowane mięsne galaretki podajemy z octem, sokiem z cytryny, chrzanem lub sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować