Zimne leśne nóżki w galarecie

5 (2 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Galareta z sarnich giczy.

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 gicze z sarniny
    1 serce
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 kwiat macis
    kulki ziela angielskiego i zielonego pieprzu
    2-3 liście laurowe
    2-3 łodygi świeżego lubczyku
    szczypta szafranu
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka czosnku staropolskiego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Zimne leśne nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i podzielone na mniejsze kawałki gicze, układam w garnku. Dokładam serce przekrojone na pół i zalewam wodą. Woda ma tylko przykryć mięso. Dodaję szafran, macis, ziele angielskie, pieprz w kulkach i liść laurowy i warzywa korzeniowe - gotuję na słabym ogniu (około 4- 5 godzin), aż mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Na godzinę przed końcem gotowania dokładam świeży lubczyk. Mięciutkie gicze wyjmuję z bulionu, mięso odejmuję od kości, serce kroję w kostkę. Bulion przecedzam przez gęsto, doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem. Do tak przygotowanego bulionu przekładam mięso z pokrojonym sercem, mieszam , przelewam do formy i studzę. Wstawiam do lodówki.

Porady

Galaretę można rozlać do mniejszych foremek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować