Zimne leśne nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i podzielone na mniejsze kawałki gicze, układam w garnku. Dokładam serce przekrojone na pół i zalewam wodą. Woda ma tylko przykryć mięso. Dodaję szafran, macis, ziele angielskie, pieprz w kulkach i liść laurowy i warzywa korzeniowe - gotuję na słabym ogniu (około 4- 5 godzin), aż mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Na godzinę przed końcem gotowania dokładam świeży lubczyk. Mięciutkie gicze wyjmuję z bulionu, mięso odejmuję od kości, serce kroję w kostkę. Bulion przecedzam przez gęsto, doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem. Do tak przygotowanego bulionu przekładam mięso z pokrojonym sercem, mieszam , przelewam do formy i studzę. Wstawiam do lodówki.
Komentarze