REKLAMA

Zimne leśne nóżki w galarecie

wyświetlono: 50 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Galareta z sarnich giczy.

opublikowany: 30.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 12 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 gicze z sarniny
    1 serce
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 kwiat macis
    kulki ziela angielskiego i zielonego pieprzu
    2-3 liście laurowe
    2-3 łodygi świeżego lubczyku
    szczypta szafranu
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka czosnku staropolskiego
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i podzielone na mniejsze kawałki gicze, układam w garnku. Dokładam serce przekrojone na pół i zalewam wodą. Woda ma tylko przykryć mięso. Dodaję szafran, macis, ziele angielskie, pieprz w kulkach i liść laurowy i warzywa korzeniowe - gotuję na słabym ogniu (około 4- 5 godzin), aż mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Na godzinę przed końcem gotowania dokładam świeży lubczyk. Mięciutkie gicze wyjmuję z bulionu, mięso odejmuję od kości, serce kroję w kostkę. Bulion przecedzam przez gęsto, doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem. Do tak przygotowanego bulionu przekładam mięso z pokrojonym sercem, mieszam , przelewam do formy i studzę. Wstawiam do lodówki.

Porady

Galaretę można rozlać do mniejszych foremek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Zimne nóżki w galarecie

delikatne i zdrowe, bo zrobione z giczy cielęcej bez dodatku żelatyny.

kategoria: Przystawki opublikowany: 21.05.2011 | wyświetlono: 4628 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Dzikie zimne nóżki w galarecie

Zimne nóżki z sarny i dzika w galarecie.

kategoria: Przystawki opublikowany: 02.11.2016 | wyświetlono: 1607 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: bozena58 bozena58

Zimne nóżki

Jest wiele przepisów na zimne nóżki (inaczej galert, galareta,auszpik, studzienina....itd)

kategoria: Galareta Przystawki opublikowany: 03.04.2016 | wyświetlono: 755 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE