Po rosołowe galaretki z kurczakiem marchewką i zielonym groszkiem

4.9 (10 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy nie macie pomysłu co zrobić z pozostałymi z rosołu warzywami i mięsem to polecam takie właśnie małe porosołowe galaretki. U mnie obowiązkowo z zielonym groszkiem.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ok litr gotowego rosołu
    - 2-3 marchewki z rosołu
    - ugotowane udko z kurczaka
    - 2 łyżki zielonego, mrożonego groszku
    - opakowanie żelatyny na 1litr płynu
    - papilotki na muffinki ( najlepiej silikonowe)
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Nóżki w galarecie Galantyna

Po rosołowe galaretki z kurczakiem marchewką i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zielony groszek ugotować do miękkości. Marchewkę pokroić w kostkę. Mięso odebrać od kości i rozdzielić na mniejsze kawałki. Do każdej papilotki ułożyć na spód trochę marchewki, groszku i kurczaka.
  • 2. 2. Rosół mocno podgrzać i rozpuścić w nim opakowanie żelatyny. Dobrze wymieszać. Gdy trochę ostygnie zalewamy nasze przygotowane galaretki. Następnie chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny a najlepiej całą noc. Galaretki podawać najlepiej skropione sokiem z cytryny.

Porady

Można użyć dodatkowo pietruszki z rosołu korzenia czy natki. Mięso z kurczaka może być dowolne, udko, skrzydełko czy nawet pierś.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować