Nocne bułki na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na około 10-11 bułek.
drożdże rozkruszam z łyżką mąki i ciepłego mleka(5 łyżek)odstawiam w ciepłe miejsce.
Do misy robota wsypuję przesiane mąki i sól ,dodaję wyrośnięty rozczyn i małymi porcjami dolewam na przemian olej,ciepłe mleko i ciepłą wodę,wyrabiam na niskich obrotach około 10 minut.
Miskę zawijam w folię spożywczą i odstawiam na noc do lodówki .
Rano przekładam na blat podsypuję mąką ,dzielę na 10-11 części i z każdej roluję wałeczek z którego robię pętelkę ,jeden koniec zawijam po spód bułki ,drugi na wierzch w środek bułki( kształt bułek zależy od naszej pomysłowości).
Przekładam na blaszkę smaruję mlekiem i posypuję ulubionymi ziarnami.
odstawiam na 15 minut.
temp.piekarnika 200 stopni
czas pieczenia 15 minut
Komentarze