Niemieckie bułeczki z budyniem

4.51 (176 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, które musimy chłodzić przez noc w lodówce. Precle rozpływają się w ustach. Przechowywane w szczelnym pojemniczku są świeże nawet 3 dnia po przygotowaniu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 250g zimnego masła,
    • 500g mąki pszennej,
    • ¼ szklanki cukru (50g),
    • 1 i ½ łyżeczki soli,
    • 42g świeżych drożdży,
    • 30g masła o temperaturze pokojowej,
    • 1 jajko,
    • 2 żółtka,
    • 2/3 szklanki zimnego mleka (170ml),
    • BUDYŃ:
    • 2 szklanki mleka,
    • ½ szklanki śmietany 36%,
    • 1 cukier waniliowy,
    • ½ szklanki skrobi kukurydzianej (cornstarch) (60g),
    • 1/3 szklanki cukru (70g),
    • 2 żółtka,
    • LUKIER:
    • 3 łyżki mleka,
    • 18 łyżek cukru pudru,
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Niemieckie bułeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUDYŃ: Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka i śmietankę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną mąkę i szybko mieszamy. Gotujemy około 1-2 minuty dopóki budyń nie zgęstnieje. Budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka i szybko mieszamy do momentu połączenia się składników. Budyń jest gotowy. Na wierzch budyniu wykładamy kawałeczek folii. Dzięki temu na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń całkowicie studzimy. Budyń możemy przygotować 1 – 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • 2. CIASTO: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 250g zimnego masła i siekamy nożem aż do uzyskania drobnej kaszki. Wówczas dodajemy mleko oraz jajko i żółtka. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a później już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w miarę szybko prze kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię. Kulę umieszczamy w misce i odstawiamy do lodówki na 8-10 godzin.
    Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko na duży prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy 30g masła o temperaturze pokojowej zostawiając 2cm marginesy z każdej strony. Ciasto składamy w kopertę tzn. górną 1/3 część ciasta składamy ku środkowi. Następnie składamy dolną 1/3 część ciasta tak, aby przykryła tę górną. Następnie dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i ciasto odwracamy o 90 stopni. Ciasto ponownie rozwałkowujemy na duży prostokąt i składamy w kopertę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto składamy w kopertę i zawijamy w folię. Ponownie chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 35x45cm. Ciasto tniemy na paski o szerokości 3cm. Każdy z pasków ciasta zwijamy w sprężynkę. Następnie z każdego paska formujemy precla. Gotowe precle wypełniamy budyniem. Odstawiamy je na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
    Precle pieczemy przez 13-15 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Gdy precle wystygną to polewamy je lukrem.
  • 3. LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Dodajemy aromat. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy do powstania gęstego lukru o gęstości śmietany.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować