Napoleonki, kremówki z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Napoleonki, inaczej kremówki z kremem budyniowym bez pieczenia. Ciastka są wykonane z krakersów i masy budyniowej. Są bardzo proste w wykonaniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka (250 ml)
    budyń waniliowy 1 opakowanie
    żółtka jaj kurzych 4 szt.
    mleko 1 litr
    cukier trzcinowy 1 szklanka
    cukier waniliowy 32 g
    masło 82% 200 g
    krakersy 170 g
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Ciastka Napoleonka

Napoleonki, kremówki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kremu:

    W 500 ml mleka mieszamy szklankę mąki, budyń i 4 żółtka. Mieszamy dokładnie żeby nie było żadnych grudek. Pozostałe 500 ml mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Gdy masło rozpuści się z cukrem i zacznie się gotować powolutku wlewamy wymieszaną mąkę z budyniem i żółtkami, cały czas mieszamy. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu, musimy uważać żeby masa budyniowa nie przypaliła się.

    Wykonanie kremówek:

    Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wyłożonej papierem formy przykrywamy warstwą z krakersów, pamiętając ułożenie ciastek, bo będziemy musieli w ten sam sposób ułożyć wierzchnią warstwę krakersów. Ciepłą masę wykładamy do przygotowanej formy. Równomiernie rozkładamy. Przykrywamy wierzch krakersami w ten sam sposób jak pierwszą warstwę. Studzimy, ostudzoną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy w kawałki, oprószamy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować