Nalewka z jeżyn

4.51 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nalewka z jeżyn to nie tylko słodki alkohol, ale także wiele cennych właściwości leczniczych. Zamknięte w jeżynach przeciwutleniacze i witamina C wzmacniają serce i układ krwionośny. Jeśli więc szukasz pomysłu na nie tylko smaczną, ale także zdrową nalewkę, jeżynówka jest tym, na co powinniście postawić!

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
    1 szklanka cukru
    0.7 l wódki
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Układaj je w dużym słoju warstwami, na przemian z cukrem. Całość przykryj gazą i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na tydzień. Każdego dnia potrząśnij słojem, by rozpuścić cukier.

    Następnie rozgnieć jeżyny, zalej je alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 tygodnie (pamiętaj o potrząsaniu). Po tym czasie całość przelej przez sitko wyłożone gazą, by odcedzić płyn od miąższu. Nalewka z jeżyn jest już gotowa, by przelać ją do butelek i degustować.

Porady

Nalewka im dłużej stoi tym staje się lepsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować