Nalewka z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny poprzebierać, wypłukać i dokladnie osuszyć na ręczniku papierowym. Poukładać je warstwami w dużym słoju, przesypując warstwa po warstwie cukrem.. Słój przykryć folią aluminiową lub papierem itp., robiąc dwie-trzy dziurki. Odstawić w słoneczne i ciepłe miejsce na 10 dni.
2.Po 10 dniach wlać sprytus. Słoj szczelnie zamknąc pokrywką.Odstawić na kolejne 10 dni, ale w tym czasie potrząsać co jakiś czas słojem, aby cukier sie rozpuścił. Po 10 dniach płyn zlać do oddzielnego słoja, natomiast owoce rozgnieść bądź zmiksowac i zalać wódką + rumem, szczelnie zamknąć. W ten sposób uzyskamy dwa słoje - jeden z płynem (syropem), a drugi z owocami zalanymi wódką z rumem. Odstawić słoje na kolejne 10 dni, przy czym w tym czasie potrząsać co jakiś czas słojem z rozgniecionymi owocami. Po 10 dniach zlać powstałą nalewkę z wódką i rumem przez sitko i polaczyć z odstawionym wcześniej syropem. Nalewkę przefiltrować przez bibułę lub filtr do kawy, przelać do butelek, zakorkowć lub zamknac i pozostawic na pol roku.
Komentarze