NALEWKA Z JEŻYN

4.5 (184 ocen)

......smak letnich owoców -JEŻYN- zamknięty w butelce....

Składniki:

  • jeżyny dojrzałe i słodkie 2 litry
    cukier 1.2 kilograma
    spirytus 0.5 litra
    wódka 0.5 litra
    rum 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w słoju 1. Jeżyny poprzebierać, wypłukać i dokladnie osuszyć na ręczniku papierowym. Poukładać je warstwami w dużym słoju, przesypując warstwa po warstwie cukrem.. Słój przykryć folią aluminiową lub papierem itp., robiąc dwie-trzy dziurki. Odstawić w słoneczne i ciepłe miejsce na 10 dni.
  • 2. Po 10 dniach wlać sprytus. Słoj szczelnie zamknąc pokrywką.Odstawić na kolejne 10 dni, ale w tym czasie potrząsać co jakiś czas słojem, aby cukier sie rozpuścił. Po 10 dniach płyn zlać do oddzielnego słoja, natomiast owoce rozgnieść bądź zmiksowac i zalać wódką + rumem, szczelnie zamknąć. W ten sposób uzyskamy dwa słoje - jeden z płynem (syropem), a drugi z owocami zalanymi wódką z rumem. Odstawić słoje na kolejne 10 dni, przy czym w tym czasie potrząsać co jakiś czas słojem z rozgniecionymi owocami. Po 10 dniach zlać powstałą nalewkę z wódką i rumem przez sitko i polaczyć z odstawionym wcześniej syropem. Nalewkę przefiltrować przez bibułę lub filtr do kawy, przelać do butelek, zakorkowć lub zamknac i pozostawic na pol roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować