Nalewka z jeżyn

4.49 (153 ocen)

  • 4920 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nalewka o bardzo aromatycznym smaku jeżyn, jest bardzo smaczna.

  • 4920 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jeżyny 1 kg
    alkohol 60% 1 litr
    cukier 30 dag
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny zalewamy spirytusem, odstawiamy na 14 dni, od czasu do czasu mieszamy słojem z nalewką. Nie przedłużajmy czasu maceracji owoców w spirytusie, bo alkohol ekstrahuje z pestek jeżyn za dużo goryczki. Po 14 dniach zlewamy wytrawną nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni. Po 7 dniach zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy. Pozostałe owoce z nalewki możemy użyć zimą do herbatki z prądem :)

Porady

Nalewkę pijemy schłodzoną, dopiero po minimum 6 miesiącach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować