Nalewka z jeżyn

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co roku pani zagorzała działkowiczka przynosi mi wiaderko jeżyn z działki, czyli takie najzdrowsze bo nie używają żadnej chemii i ja co roku nie mam pomysłu co z nimi zrobić więc zawsze jest nalewka, która już gotowa jest doskonałym prezentem dla bliskich no i ja również nie pogardzę :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg jeżyn
    2 kg cukru
    1 litr spirytusu
    1/2 litra wódki czystej 40%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce krótko opłukać, po odsączeniu partiami wsypywać do dużego słoja na przemian z cukrem, aż do wyczerpania, na koniec przykryć złożoną poczwórnie gazą i postawić na słonecznym parapecie.
    W trakcie trzeba obserwować i ewentualnie dosypywać trochę cukru na wierzch aby był zawsze przykryty.
    Po 2 -3 tygodniach odsączyć owoce, spirytus połączyć z wódką i 1 litr wlać do soku a 1/2 do do odsączonych owoców, pozostawić na kilka dni, następnie owoce przecedzić i wyrzucić a płyn dodać do mieszanki soku z alkoholem, zostawić do przegryzienia pod przykryciem od 2 do 3 tygodni, po tym czasie można przelać do butelek.
    Smacznego i rozgrzewającego w zimowe wieczory :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Jeżyny Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować