Nalewka na owocach białej porzeczki

4.44 (202 ocen)

  • 1680 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nalewka na owocach białej porzeczki, super bukiet i smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Ta dojrzewa już 2 lata.

  • 1680 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • biała porzeczka 2 kg
    alkohol 60 % 1,5 l
    cukier 40 dag

    Opcjonalnie:

    kardamon
    kora cynamonu
    laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.44 (202 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka na owocach białej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka na owocach białej porzeczki. 1. Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju, zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na 8 tygodni do maceracji. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 8 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 14 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny, wcześniej zlany z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się,musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować