Nalewka truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nalewka o smaku truskawki i czarnego bzu to prawdziwa petarda, której nie może zabraknąć w waszym domowym barku.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
    Około 20 baldachimów kwiatów czarnego bzu
    2 szklanki cukru
    Sok z 2 limonek
    750 ml spirytusu
    750 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Nalewka truskawkowa z kwiatem czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Baldachimy kwiatów czarnego bzu rozkładamy na białym materiale lub ręczniku papierowym – zostawiamy na 2 godziny. Następnie nożyczkami odcinamy kwiaty (tak aby zielonym łodyżek było jak najmniej).
    Wodę wlewamy do garnka dosypujemy cukier – zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy sok z limonki, gotujemy 1 minutę, wyłączamy i zostawiamy do przestygnięcia.
    Do przestudzonej wody dodajemy kwiaty bzu – odstawiamy całość na 12 godzin. Przelewamy wszystko do dużego słoika.
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Pokrojone truskawki dodajemy do słoika z wodą i kwiatami czarnego bzu, wlewamy spirytus – mieszamy i odstawiamy całość na minimum 24 godzinny, a najlepiej na tydzień.
    Płyn starannie przecedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy nalewkę do spiżarni, żeby dojrzała. Nalewka gotowa do spożycia jest w zasadzie od razu ale im dłużej postoi tym szlachetniejszy będzie mieć smak, na zdrowie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować