Nalewka truskawkowa z kwiatem czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Baldachimy kwiatów czarnego bzu rozkładamy na białym materiale lub ręczniku papierowym – zostawiamy na 2 godziny. Następnie nożyczkami odcinamy kwiaty (tak aby zielonym łodyżek było jak najmniej).
Wodę wlewamy do garnka dosypujemy cukier – zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy sok z limonki, gotujemy 1 minutę, wyłączamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonej wody dodajemy kwiaty bzu – odstawiamy całość na 12 godzin. Przelewamy wszystko do dużego słoika.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Pokrojone truskawki dodajemy do słoika z wodą i kwiatami czarnego bzu, wlewamy spirytus – mieszamy i odstawiamy całość na minimum 24 godzinny, a najlepiej na tydzień.
Płyn starannie przecedzamy, przelewamy do butelek i odstawiamy nalewkę do spiżarni, żeby dojrzała. Nalewka gotowa do spożycia jest w zasadzie od razu ale im dłużej postoi tym szlachetniejszy będzie mieć smak, na zdrowie!
Komentarze