Nalewka z czarnego bzu

4.49 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pomocna w leczeniu przeziębień - ma właściwości napotne, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie.

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu bez szypułek
    1 l spirytusu
    0,5 l wody
    30 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Owoce płuczemy wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem.
  • 2. 2. Postawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu filtrujemy przez gazę.
  • 3. 3. Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i łączymy z alkoholem, pozostawiamy w zakręconym słoju.
  • 4. 4. Po tygodniu filtrujemy, wlewamy do butelek, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.
  • 5. 5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czarny bez Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować