Naleśniki ziemniaczane zapiekane z nadzieniem z serów i szpinaku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

U nas cieszą się dużym powodzeniem takie zapiekane ziemniaczane naleśniki z wegetariańskim nadzieniem.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki ok. 200 g
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    1 szklanka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    duże jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/4 łyżeczki soli

    olej rzepakowy do smażenia

    200 g sera żółtego gouda
    250 g sera białego półtłustego w kostce
    duża garść liści szpinaku ( u mnie mrożone )
    1/3 łyżeczki czosnku staropolskiego
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    200 ml śmietany 18 %
    jajko
    2 łyżki majonezu
    10 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    sól
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki ziemniaczane zapiekane z nadzieniem z serów i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do wyższego naczynia i dodać mleko, wodę, mąki, olej, jajko, sól i połączyć przy pomocy miksera. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki albo mleka. Ostawić na ok. 15 min do lodówki, a następnie na patelni rozgrzać olej rzepakowy i usmażyć naleśniki.
    Naleśniki ziemniaczane są bardzo delikatne. Żeby obrócić naleśnik na patelni najlepiej pomóc sobie talerzem. Czyli zsunąć naleśnik na talerz i położyć placek na patelnię obracając talerz do góry dnem.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rozkruszony biały twaróg i rozdrobnione liście szpinaku. Świeże liście najlepiej pokroić, a mrożone bardzo łatwo się łamią. Wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw.
    Na każdy naleśnik nakładać porcję takiej mieszanki i zwijać w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone naleśniki posmarować mieszanką śmietany z jajkiem, majonezem i przyprawami.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min.
    Naleśniki podawać gorące, oprószone posiekanym koperkiem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować