U nas cieszą się dużym powodzeniem takie zapiekane ziemniaczane naleśniki z wegetariańskim nadzieniem.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki ok. 200 g
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
duże jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia
200 g sera żółtego gouda
250 g sera białego półtłustego w kostce
duża garść liści szpinaku ( u mnie mrożone )
1/3 łyżeczki czosnku staropolskiego
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
200 ml śmietany 18 %
jajko
2 łyżki majonezu
10 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
sól
koperek
Naleśniki ziemniaczane zapiekane z nadzieniem z serów i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do wyższego naczynia i dodać mleko, wodę, mąki, olej, jajko, sól i połączyć przy pomocy miksera. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki albo mleka. Ostawić na ok. 15 min do lodówki, a następnie na patelni rozgrzać olej rzepakowy i usmażyć naleśniki.
Naleśniki ziemniaczane są bardzo delikatne. Żeby obrócić naleśnik na patelni najlepiej pomóc sobie talerzem. Czyli zsunąć naleśnik na talerz i położyć placek na patelnię obracając talerz do góry dnem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rozkruszony biały twaróg i rozdrobnione liście szpinaku. Świeże liście najlepiej pokroić, a mrożone bardzo łatwo się łamią. Wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw.
Na każdy naleśnik nakładać porcję takiej mieszanki i zwijać w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone naleśniki posmarować mieszanką śmietany z jajkiem, majonezem i przyprawami.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min.
Naleśniki podawać gorące, oprószone posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Komentarze