naleśniki na zielono: ze szpinakiem i żółtym serem

5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Kombinowałam jak by przyrządzić szpinak, aby po raz kolejny nie dodawać twarogu i wyszły takie oto pyszne nalesniki :)

  • 30 min

Składniki:

  • paczka ( około 400 gramów) mrożonego szpinaku
    2 - 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
    2 łyżki mąki pszennej
    100 gramów serka topionego śmietankowego
    sól (mało, ze względu na ser topiony i ser żółty)
    pieprz
    dodatkowo:
    6 sztuk naleśników
    150 gramów drobno startego sera żółtego (dałam edamski)
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki na zielono: ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożony szpinak wsadzić do głębokiego rondla, podgrzewać i stopniowo rozmrażać, mieszając. Kiedy szpinak będzie już całkiem "papkowaty", dodać czosnek, ociupinkę soli i pieprz, poddusić go do mocnego zredukowania sosu, intensywnie mieszając, żeby się nie przypalił, następnie dodać pokrojony na małe kawałeczki serek topiony, gotować wszystko do całkowitego rozpuszczenia serka.
    Potem szpinak zasypać mąką, intensywnie mieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy. Potem masę szpinakową lekko ostudzić, smarować naleśniki, na szpinak zetrzeć ser żółty, zawinąć w rulonik.
    Podgrzać na oleju na patelni, gotowe.

Porady

Ser żółty zamiast do środka, możemy posypać z wierzchu naleśników i zapiec je w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser żółty Szpinak

Notka redakcyjna

PP_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować