Naleśniki:
375 g mąki pszennej
250 ml mleka
125 ml wody gazowanej
2 jajka
sól
Nadzienie:
250 g sera półtłustego
125 g śmietany
125 g cukru
Oprócz tego:
125 g porzeczek czerwonych
250 g jogurtu malinowego
2 łyżki oleju do smażenia
Naleśniki z serem, jogurtem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI: Do miski przełożyć przesianą mąkę, wlać mleko, wodę gazowaną, wbić jajka, wsypać szczyptę soli do smaku, następnie wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto.
Na patelni w trakcie smażenia smarować małą ilość oleju, naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.
NADZIENIE: Ser rozdrobnić blenderem, po czym dodać śmietanę, cukier i zblenderować , na delikatne nadzienie.
WYKONANIE NALEŚNIKÓW: Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć w koperty, oblać jogurtem i obsypać czerwonymi porzeczkami.
Komentarze