Świąteczny piernik ,, czaj'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zalać 250 ml wrzącej wody, odstawić do ostudzenia, ( po ostudzeniu odcedzić fusy).
2.Mąkę przesiać, żółtka utrzeć w misce z cukrem dodać miód, zimną herbatę, olej, przy pomocy robota wyrobić masę stopniowo wsypując mąkę, wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao, przyprawami, lub przyprawą do piernika. Po wyrobieniu masy robotem, delikatnie masę wymieszać z pianą ubitą z białek, konfiturą z bzu, ewentualnie powidłami
3.Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 st C.
4.Ostudzony piernik przekroić na dwa płaty, przełożyć powidłami śliwkowymi, wierzch posmarować polewą, posypać wierzch piernika ,, Czaj''
rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
5.Polewa: w małym garnuszku połączyć wszystkie składniki, mieszać do czasu ich rozpuszczenia.
Porady
Ten piernik najlepiej smakuje na 3 - 4 dzień po jego upieczeniu.
Komentarze