NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM

4.5 (198 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla wszystkich wielbicieli truskawek. :) Gwarantuję, że nie tylko dzieci je pokochają!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ŚREDNICA PATELNI: 22 CM.

    Składniki na naleśniki:
    szklanka mleka,
    3/4 szklanki wody gazowanej,
    2 łyżki oleju,
    szczypta soli,
    większe jajko,
    łyżka cukru,
    mąka.
    Składniki na nadzienie:
    450 g twarogu półtłustego lub tłustego,
    2 łyżki śmietany,
    większe jajko,
    cukier puder,
    opakowanie cukru wanilinowego.
    Składniki na sos truskawkowy:
    450 g truskawek mrożonych,
    1/2 opakowania cukru wanilinowego,
    4 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
    Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem, śmietaną i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku).
    Sos truskawkowy: truskawki rozmrażam w rondelku pod przykryciem podgrzewając około 10 minut na większym ogniu. W trakcie mieszam je 4-5 razy. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję dwa rodzaje cukrów i gotuję jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować