Delikatna ryba i pikantny twaróg? Uwielbiam takie skrajności w potrawach. I wciąż poszukuję nowych, zaskakujących połączeń.
Składniki:
● 4 jajka
● 20 dag mąki i 2 łyżki do obtoczenia ryby
● 200 ml wody gazowanej
● 100 ml mleka
● sól
● pieprz
● 1/2 pęczka koperku
● 30 dag filetów z pstrąga
● 20 dag twarogu
● 2 starte korzenie chrzanu
● 125 ml śmietany 18-proc.
● 2 łyżki oleju
● masło do smażenia
● sok z 1 cytryny
Naleśniki z pstrągiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy.
2.Twaróg rozkruszamy i mieszamy z chrzanem, śmietaną i sokiem z cytryny.
3.Mąkę przesiewamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Jajka miksujemy z mlekiem i wodą. Stopniowo wsypujemy mąkę i koperek. Doprawiamy. Na roztopionym maśle smażymy naleśniki.
4.Naleśniki smarujemy farszem serowym. Następnie nakładamy po porcji ryby. Zwijamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Komentarze