Naleśniki z pieczarkami , kukurydzą , wędliną i serami mozzarella

5 (9 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Naleśniczki , dobre na każdą pogodę , a gdy za oknem plucha i wiatr , od razu świat wygląda weselej :)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki :
    1 szklanka mleka 3,2%
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1 szczypta soli
    Farsz :
    250 g pieczarek
    1/2 cebuli
    2 łyżki masła
    150 g szynki w plasterkach
    150 g sera mozzarella żółtego w plasterkach
    125 g mozzarelli - kulka biała
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    keczup
    125 g mozzarelli - kulka biała
    100 g mozzarelli żółtej
    odrobina oleju do smażenia naleśników
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki zapiekane

Naleśniki z pieczarkami , kukurydzą , wędliną i serami mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z pieczarkami , kukurydzą , wędliną i serami mozzarella 1. Składniki na naleśniki miksuję , odstawiam na około 20 minut . Odrobiną oleju za pomocą pędzelka silikonowego smaruję patelnię smażę cienkie naleśniki .
  • Naleśniki z pieczarkami , kukurydzą , wędliną i serami mozzarella 2. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojone w plasterki pieczarki duszę do odparowania płynu , studzę . Do pieczarek dodaję pietruszkę , pokrojony żółty ser i szynkę w kostkę , kukurydzę , starta na tarce o dużych oczkach białą mozzarellę , doprawiam czubrycą , solą i pieprzem , mieszam .
  • Naleśniki z pieczarkami , kukurydzą , wędliną i serami mozzarella 3. Na każdy naleśnik nakładam po łyżce keczupu smaruję , po dwie łyżki farszu , zwijam boki naleśników do środka i w rulon , układam na blasze .
  • Naleśniki z pieczarkami , kukurydzą , wędliną i serami mozzarella 4. Dodatkowy ser żółty kroje w kostkę , a biały trę na tarce o dużych oczkach , mieszam , posypuję naleśniki , zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 minut . Podaję od razu .

Porady

Gotowe naleśniki możemy posypać ulubionymi ziołami , u mnie przyprawa suszone pomidory z bazylią :) Wystarczy do farszu nie dodać wędliny i danie będzie daniem postnym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować