190 g czerwonej soczewicy
400 ml wody
200 ml mleka
2 jajka
20 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
serek typu bieluch lub kremowy
papryka
ogórek
rzodkiewka
szczypiorek pół pęczka
Naleśniki z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odsączamy na sitku i przekładamy do miski.
Do soczewicy dodajemy mleko i jajka, a następnie mieszamy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy oliwę wraz z proszkiem do pieczenia. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Nadzienie :
do serka dodajemy posiekany szczypiorek i smarujemy nim naleśniki, na serek wykładamy warzywa pokrojone w cienkie paseczki.
Komentarze