Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym

4.5 (162 ocen)

Idealne, gdy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego:) Niebo w gębie:) :). To moja ulubiona, słodka wersja naleśników!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 2 szklanki mleka,
    • 2 jajka,
    • 1,5 łyżki cukru,
    • 1/4 łyżeczki proszki do pieczenia,
    • Olej do smażenia
    Sos karmelowy:
    • 150 g cukru pudru,
    • 1 szklanka śmietanki 30%,
    • Około 1 płaska łyżeczka cynamonu,
    • 4-5 jabłek,
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Sosy

Naleśniki w sosie karmelowo- jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki i dokładnie miksujemy ciasto. Patelnie rozgrzewamy. Na przygotowana wylewamy porcjami ciasto smażąc naleśniki z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe naleśniki składamy w trójkąty i porcjujemy po 3 na talerze. Polewamy sosem i podajemy.
  • topienie cukru 2. Cukier puder umieszczamy na patelni podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy.
  • dodanie śmietanki 3. Gdy będzie już płynny, a jego kolor będzie brunatny dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając ( w przeciwnym razie cukier może się zbrylić).
  • dodanie jabłek 4. Połączone składniki ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej).
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy.
    Sosem polewamy naleśniki. Dekorujemy melisa i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować