Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym jest delikatna, danie lekko słodkie, przełamane orzechowym posmakiem kaszy gryczanej. Kaszę najpierw prażyłam na sucho, przez co nie jest wodnista a sypka i zwarta.
20 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
300 g wątróbki kurzej
100 g kaszy gryczanej
7 śliwek suszonych
Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyść z błonek, umyj, osusz, obtocz lekko w mące.
2.Kaszę przepłucz z 3 razy pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i wstaw na rozgrzany palnik, upraż ją (ok. 2-3 minut), często mieszając. Zalej ją 1 szklanką wrzącej wody, posól delikatnie. Kaszę gotuj na małym ogniu ok. 8 minut, aż będzie miękka, ale sypka.
3.Jabłko umyj i pokrój w ćwiartki. Śliwki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć jabłka i śliwki, przesmażaj je z 4 minuty, dodaj wątróbkę i ew. dolej łyżkę oleju. Smaż, aż wątróbka się zetnie w środku. Nie sól jej przed tym bo będzie twarda.
4.Do wątróbki dodaj 1/2 szklanki wody i odparuj ją. Teraz dopiero sos dopraw majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Podawaj z kaszą gryczaną.
Komentarze