Naleśniki

  • wyświetlono: 1390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto.

Kloruś
  • 40min

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki

  • Naleśniki (najlepsze)1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

    Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.

    Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Serwować z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcinaleśnikipancakescrepesnajlepsze naleśnikiprzepis_z_olejem_rzepakowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1bs8kp3

Dodane przez: sylwin03

Naleśniki

naleśniki

Naleśniki

Dodane przez: larua

Naleśniki

Naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami

image-1qiocsi

Dodane przez: trufelkowo

Naleśniki

Naleśniki. Chyba nikt im się nie...

Cieniutnie jak bibuła naleśniki

Dodane przez: just1

Naleśniki

Mój ulubiony przepis na naleśniki...

naleśniki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Naleśniki

Smaczne naleśniki z serem i jagodami.

Naleśniki

Dodane przez: larua

Naleśniki

Naleśnikowe rulony z czekoladą...