Naleśniki makowe z powidłami

5 (1 ocen)

Typowe świąteczne smaki, które z powodzeniem mogą zagościć na stole nie tylko od święta. Naprawdę pyszny deser i dla młodych pociech i dla starszych łasuchów.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka lub wody
    2 jajka
    200 g masy makowej

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł śliwkowych (ok. 450g)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Naleśniki

Naleśniki makowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki makowe z powidłami 1. Składniki przeznaczone na ciasto zmiksować i odłożyć na co najmniej 20 min.
  • Naleśniki makowe z powidłami 2. Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzać małą ilość oleju. Wlać porcje przygotowanej masy.
  • Naleśniki makowe z powidłami 3. Smażyć naleśniki na rumiano z obu stron. Gotowe placki smarować powidłami i dowolnie składać (w rulony lub trójkąty).

Porady

Z podanej ilości składników ciasta wychodzi 12 naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować