Jakiś czas temu upiekłam podobne ciasto z dodatkiem prażonych jabłek. Tym razem dodałam kwaskowate powidła śliwkowe. Powiem, że jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie :)
Pleśniak z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Jedną część jasną i ciemną zawinąć w folię i włożyć na ok 2 godziny do zamrażalnika. Druga jasną część zawinąć i włożyć do lodówki.
Schłodzoną jasną część rozwałkować na dnie blaszki (21x31cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć, posmarować powidłami i posypać orzechami włoskimi. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na starte ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne zmrożone ciasto.
Pleśniaka piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze