Pleśniak z powidłami

4.41 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Jakiś czas temu upiekłam podobne ciasto z dodatkiem prażonych jabłek. Tym razem dodałam kwaskowate powidła śliwkowe. Powiem, że jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki krupczatki
    250 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    6 żółtek
    1 łyżka śmietany
    2 łyżki kakao

    słoiczek powideł śliwkowych
    1,5 szkl grubo siekanych orzechów włoskich

    Pianka:
    6 białek
    szczypta soli
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.41 (192 ocen)

Pleśniak z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Jedną część jasną i ciemną zawinąć w folię i włożyć na ok 2 godziny do zamrażalnika. Druga jasną część zawinąć i włożyć do lodówki.

    Schłodzoną jasną część rozwałkować na dnie blaszki (21x31cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć, posmarować powidłami i posypać orzechami włoskimi. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.

    Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na starte ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne zmrożone ciasto.

    Pleśniaka piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować